Tandenstokers

Waarvoor worden tandenstokers gebruikt?

Tandenstokers worden gebruikt om de ruimtes tussen de tanden en de kiezen te reinigen. Het is gebleken dat de tandenstoker het best geaccepteerde middel is om het gebit te reinigen. Het is een goedkoop product en het gebruik ervan is redelijk eenvoudig.

Welke soorten tandenstokers zijn er te verkrijgen?

Tandenstokers zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en soorten. De meeste tandenstokers zijn echter gemaakt van hout. Het ruwe oppervlak van het hout zorgt voor de verwijdering van plak door de schurende werking. Tandenstokers gemaakt van plastic zijn daarom minder effectief. Bovendien is de kans op beschadigingen van het tandvlees door het harde plastic groot.
Rubberen tandenstokers kunnen van toepassing zijn bij de reiniging van implantaten.

Hoe ziet de tandenstoker er uit?

De standaard tandenstoker heeft een driehoekige vorm.

Heeft een tandenstoker ook nog een nadeel?

Het is een nadeel dat de tandenstoker niet om de bolle vlakken van een tand of kies kan worden gevouwen.

Hoe moet de tandenstoker worden gebruikt?

Voordat een tandenstoker gebruikt wordt moet deze in de mond bevochtigd worden met wat speeksel. Het hout wordt hierdoor zacht en meer flexibel. Ook de kans op splinteren van het hout of afbreken van de punt wordt zo kleiner. De platte zijde van de tandenstoker, de basis, richt u naar het tandvlees. U houdt de tandenstoker vast tussen duim en wijsvinger. De overige vingers kunt u gebruiken om te steunen op de kaak of op de tanden en kiezen. Zo vergroot u de controle over uw bewegingen en voorkomt u uitschieten. U zet de tandenstoker klem tussen uw tanden en kiezen en beweegt de tandenstoker vervolgens een aantal keer heen en weer. Het is van belang dat u de tandenstoker stevig en met beleid tussen de tanden en kiezen duwt, totdat een zekere weerstand wordt gevoeld.  ( Voor advies vraag ook  Onze mondhygiëniste of preventie- assistente.)