Sealen

Waarom Sealen?

De kauwvlakken van de tanden en kiezen zijn gegroefd. Dit is zo om het voedsel te vermalen. De meeste kauwvlakken zijn goed met de borstel te reinigen. Maar soms zijn de kiezen zo diep gegroefd, dat de borstelharen er niet bij kunnen. Er blijft dan voedsel achter met als mogelijk gevolg een gaatje!

Wat is sealen?

Sealen is het afdichten of verzegelen van groefjes in het kauwvlak met een kunststof. De tandarts of mondhygiëniste/ preventie assistente  brengt de lak op de kies aan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes. De lak wordt vervolgens hard gemaakt en de groeven op het kauwoppervlak zijn daarmee minder diep geworden en dus beter schoon te maken.

Hoe lang gaat het sealen mee?

Een sealing gaat enkele jaren mee en de behandeling is volledig pijnloos. Sealen is alleen nodig als de tandarts verwacht dat er gaatjes in de groefjes zullen ontstaan.

Tip

Het sealen kost over het algemeen minder dan het vullen van een tand of kies. Nu een laagje aan laten brengen op gezonde tanden kan je op de lange termijn geld besparen doordat de kans op gaatjes kleiner wordt en vullingen of kronen dus minder snel nodig zijn.

De meeste ziektekostenverzekeraars dekken de kosten voor sealen !!

Moet ik nog ergens op letten bij het tanden poetsen?

U kunt gewoon met een fluoridentandpasta blijven poetsen. Poets de gesealde vlakken gewoon mee.

Hoe lang gaat de kunststof- lak mee?

De kunststof die diep in de groeven zit gaat enkel jaren mee. Bij de periodieke controle controleert de tandarts of mondhygiëniste of er nog voldoende aanwezig is. Als er wat materiaal is verdwenen., kan dit gemakkelijk worden aangevuld.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw tandarts ofmondhygiëniste.