Fluoride

Waarom fluoride?

Fluoride is een stof die verwerkt wordt in tandpasta. Het belangrijkste kenmerk van fluoride is dat deze stof de tanden en kiezen sterker maakt. Dat is ook de reden dat kinderen bij de tandarts vaak een zogenaamde ‘fluoridehap’ krijgen.

Tevens is de stof fluoride verwerkt in alle tandpasta’s voor de opbouw van een sterk gebit. Het regelmatig gebruik van fluoride bevordert de sterkte van het glazuur en draagt bij aan het eventuele herstel van glazuur vanuit het speeksel.

Hoe werkt fluoride?

Als er bij iemand beginnende gaatjes gezien worden is dit het teken dat er te veel, te vaak en te lang ontkalkend zuur in de mond aanwezig is. Dit zuur wordt door de bacteriën uit de plak gevormd uit suiker. Normaal gesproken worden de zuren geneutraliseerd door het speeksel en wordt de schade, die de zuren hebben toegebracht ook door het speeksel hersteld. Nu echter is het evenwicht tussen aanval vanuit zuren en herstel vanuit het speeksel verstoord. Het veelvuldig gebruik van suiker is hiervan vaak de oorzaak.

Fluoride kan het verstoorde evenwicht herstellen, met name als het tweemaal per dag tijdens de gebitsreiniging op de tanden en kiezen wordt aangebracht.

Voor de doorbraak wordt fluoride tijdens de ontwikkeling van de tand of kies ingebouwd in glazuur en ( in mindere mate ) ook in het dentine ( tandbeen ). Daardoor wordt het glazuur harder en zal minder snel oplossen. Zo is het beter bestand tegen het ontwikkelen van gaatjes. Dit effect treedt op gedurende de gehele ontwikkelingsperiode van zowel het melkgebit als ook het blijvend gebit. De fluoride wordt ingebouwd nadat het via de bloedbaan het ontwikkelende glazuur bereikt heeft. Het wordt uit tandpasta in het lichaam opgenomen. Na de doorbraak wordt fluoride rechtstreeks door het glazuur opgenomen, waardoor het harder wordt.

Worden er nog fluoridentabletten gebruikt?

Fluoridentabletten zoals deze vroeger werden gegeven zijn niet meer verkrijgbaar omdat in de huidige kindertandpasta’s voldoende fluoride aanwezig is. Als u twijfelt raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiënist.